Какво са Сукулентите? От поредицата Слънчо обича Сукуленти

Какво са Сукулентите?

Въпрос, който се задава често, въпреки че популярността на Сукулентите (сочните растения) непрекъснато расте.

Този термин идва от латинското “suculentus“, което означава “пълно със сок“.

Сукулентите имат месести листа, които са пригодени да живеят в безводни условия. Тяхната адаптация е свързана със способността да се съхранява вода в листата, стъблото или корените.

При сукулентите е възможно да се наблюдават някои адаптивни ксероморфни приспособления, които предотвратяват загубата на вода – например намаляване на повърхността, наличието на пух или покритие от восък.

Има сукуленти, които живеят в морски райони, в равнините или в планините дори до няколко хиляди метра надморска височина, в зависимост от вида.

Някои видове сукуленти, като Crassulaceae и Euphorbiaceae, могат да се отглеждат под формата на бонсай.

Основната особеност на сочните растения е, че те се адаптират особено на дългите периоди на суша и този факт им позволява да оцелеят в сухи, негостоприемни среди, където се срещат малко тревопасни животни.

През деня тяхното местообитание има тенденция да бъде топло, докато нощем е по-хладно и това позволява на растенията да “дишат“.
Сукулентите се срещат главно в Мексико, Южна Африка, Южна Америка и Индия.

Основните семейства сукуленти са следните: Aizoaceae, Agavaceae, Apocynaceae, Asphodelaceae, Cactaceae, Crassulaceae, Cucurbitaceae, Didiereaceae, Euphorbiaceae, Geraniaceae, Portulacaceae.

Семейство Crassulaceae е това с най-голям брой видове: около 1300.

Може да ви хареса също: Картички за 8 март със Сукуленти

 

29

Вашият коментар

Copyright © 2023 Слънчо Обичкам Те - Всички права запазени

Нагоре ↑