Как се садят сукулентите

Как се садят сукулентите

Независимо дали сте получили страхотен сукулент като подарък , дали сте поръчали такъв онлайн, дали това е резник , който сте отгледали сами, ще имате, рано или късно, един и същ проблем: как да засадите сукулентите в окончателния им съд , може би декоративен…

Избор на съд

Първото нещо, което трябва да се вземе предвид, е, че за да засадите сукуленти или което и да е друго растение, ви е необходим съд, подходящ за видовете, които ще бъдат засадени.

Формата изберете широка и плитка саксия за почвопокривни видове (sedum, sempervivum) или които при всички случаи нямат дълбоки корени и се развиват предимно хоризонтално. И обратно, ще са необходими по-високи саксии, когато растението развива дълбоки корени, както е например при много от кактусите.

Размерътще трябва да намерите съд, който удобно побира растението и оставя известна свобода за растеж, така че да му дадете година или две, преди отново да бъде подложено на стреса от пресаждането. Засаждането на сукулент в прекалено голяма саксия не е естетично и може да ви е по-трудно да разберете правилното количество вода, която му е нужна.

Материалът теракота или пластмаса? Стъкло или дърво? Или може би рециклирана алуминиева консервна кутия, така че да се създадат специфични ефекти в стил Shabby Chic …

как се садят сукулентите, рециклиране на консервни кутии в стил shabby chik

Изборът на материал има важни ефекти както върху естетиката, така и върху състоянието на растенията. Подробностите за всеки ще видим в една от следващите статии: засега е достатъчно да се има предвид, че дишащият материал помага за борба с риска от застояване на водата, но поради същата причина изисква по-често поливане.

Как се садят сукуленти в хармонични композиции

Ако целта ви не е просто да дадете на растението по-добър дом, а да постигнете декоративен ефект, Слънчо ви съветва: когато избирате сукуленти, които да засадите в една и съща саксия или какъвто и да е съд, от съществено значение е те да са растения с еднакви или много подобни изисквания за отглеждане.

Под изисквания за отглеждане се има предвид най-вече необходимостта на растенията свързана с вода, излагане на слънце, тип на почвата. За температурата обикновено е достатъчно да се регулираме най-вече спрямо най-деликатните растения и да ги поддържаме в диапазон от градуси, който се понася добре от всички.

За това създаването на устойчиви композиции със сукулентни растения е по лесно, отколкото с други видове растения, тъй като по своята същност са доста издържливи и с малко нужда от поливане, не е трудно да се измислят отлични комбинации.

Но не бъдете прекалено оптимистични… като смесвате сукуленти произволно или почти произволно, е лесно да съберете екземпляри, които се нуждаят (например) от пълна светлина с други, които не понасят пряка слънчева светлина, или растения, които имат моменти на обратна вегетативна почивка.

Аз лично правя следното:

  • Избирам растение, което да заеме видно място в композицията – може би обемен кактус или някой Adenium (Адениум) с царствено излъчване и прекрасен цъфтеж.
  • Проверявам кои други сукуленти може да са съвместими с него – от гледна точка на поливане, излагане на слънце, почва.
  • Измежду тях избирам 2-3 различни сукуленти, които да посадя около основното. През тази втора фаза се ръководя предимно от естетически критерии, играейки с контраста на формите и цветовете.

Последни практични съвети за това как се садят сукулентите

Внимавайте винаги, когато боравите със сукуленти, да не повредите корените. Не стъпквайте прекалено много почвата, в която току що сте ги засадили и не поливайте веднага, а след 1-2 дни (за разлика от това, което се прави с останалите видове растения).

Внимавайте също, когато има кактуси в композицията ви, да не са поставени прекалено близо един до друг, защото може да се наранят с бодлите си.

Обмисляйте предварително какви растения събирате в общ съд, с каква бързина на растеж са, каква големина (ширина) достигат. Някои Ешеверия растат на височина, други на ширина или стават обемни за кратко време и може да засенчят и дори убият по-малките растения около тях. Композиции, които не са били достатъчно обмислени, може да са вредни и опасни за растенията или да се наложи много скоро да се разредят.

Ще видите, че саденето на сукуленти е по-просто, отколкото може да изглежда!

Зимата идва – Как да приспим сукулентите


 

85
0 0 оценки
Оценка на статията
Абонирайте се за известия
Уведомете за
0 Коментари
Вградени Отзиви
Виж всички коментари