Любовта между екстроверт и интроверт

Любовта често изненадва, събираща в едно полярни противоположности, среща ни с „нашия” човек, когато най-малко очакваме, на места, за които не сме предполагали, че е възможно да ни се случи нещо такова. Психологът Сара Десън споделя, че някои любовни отношения невинаги имат смисъл за околните, изглеждат странно и нелогично. Тя е на мнение, че щастливите двойки в действителност са изградени по-малко на сходство и повече върху усещането за баланс. Макар да звучи неестествено, взаимоотношенията между екстроверт и интроверт са по-успешни, отколкото ако търсим партньор от „нашия вид”.

Сара Десън обяснява успеха в тези връзки с равновесието, което партньорите носят един на друг, заедно с техните допълващи силни страни. Разбира се, както често се случва, добрата комуникация във връзката може да се превърне в предизвикателство.

Интересно е, че взаимоотношенията в любовта между екстровертен тип личност с интровертна такава, са предмет на изследване от много психолози и експерти в областта на връзките и брака. Интровертите често са възприемани като странни, твърде затворени, дори непохватни в комуникацията. Но проучвания сочат, че именно интровертните личности са силно привлекателни.

На какво се дължи привлекателността на интровертите?

Интровертите са добри слушатели, винаги успяват да предразположат човека с когото общуват, вникват в проблемите му и могат да дадат адекватен съвет за ситуацията – всичко това ги прави желани събеседници. Според психолозите, в излъчването им, начина им на изразяване, дори жестовете има някаква мистериозност, която привлича като магнит. Лоялността, чувствителността, интелигентността и скромността, са другите основни качества, които ги правят истински привлекателни.

Как да подобрим комуникацията в такава връзка?

Основното затруднение в комуникацията между екстроверт и интроверт идва от желанието на единия да бъде сред повече хора, да излиза, да общува с различни личности, докато другият предпочита спокойната атмосфера, личното време със себе си или партньора. Според специалистите, в основата на успешната връзка между двата типа личности е балансът: баланс на енергията, на отговорностите в дома, на социалните задължения спрямо изискванията за усамотение, баланс на любовта срещу страха. Колкото по-различни са партньорите, толкова по-голяма е стойността, която връзката може да донесе за личностното им развитие. Основните съвети, които специалистите дават на този тип двойки, за да бъде тяхната връзка хармонична, са свързани с:

Компромисите в социализацията: и двете страни трябва да положат усилия, за да се адаптират към нуждите на партньора си, разбира се, без това да влияе негативно върху личните им усещания. От особено значение е да не приемаме нуждите на пoловинката си като персонална атака, а просто като различни от нашите собствени. Уважението към тази различност е водещо в такава връзка.

Търпение: интровертите имат нужда от повече време, за да се приспособят, дори към по-обикновени ситуации. За повечето хора това може да изглежда странно и нелепо, но за тях често е предизвикателство. Търпението от страна на партньора им е от особено значение – нужно е екстровертът във връзката да даде повече време на своята половинка, за да се адаптира. Спокойствието в отношението и реакциите към интроверта са особено важни, не бива да се подхожда агресивно и да се принуждава към действия, които носят твърде много стрес и притеснение за този тип личност.

Взаимно уважение: както във всяка друга връзка, уважението към индивидуалните нужди на партньорите, също заема важна роля във отношенията между интроверт и екстроверт. Специалистите подчертават, че това уважение към усещанията на партньора не бива да бъде за сметка на нашите собствени. Важно е едната страна да приема нуждата на половинката си от усамотение и тишина, а пък от своя страна интровертът да прояви разбиране към динамичната и социална природа на екстровертния си партньор.

Сериозност и откровеност в разговорите: искреността и откритите разговори са наистина полезни в една екстро-интровертна връзка. Заявявайте точно и ясно това, което мислите, нуждите, притесненията, несъгласието си. Премълчаването и действията насила само ще доведат до напрежение, неудовлетвореност и разочарование. Интровертите могат да изпитват известно притеснение и затруднение да разкрият усещанията си, не ги притискайте, дайте им възможност спокойно да помислят, но не се отказвайте от дискусията за важните аспекти във връзката.

Съвместни дейности, на които партньорите да заложат:

Пътувайте заедно – пътуването винаги е добра идея. Потърсете заедно интересни кътчета в градовете и селата близо да вас, направете си поход в планината сред спокойствието и красотата на природата или пък се спрете на някоя по-далечна дестинация. Насладете се на времето, което можете да прекарате заедно, обикаляйки красиви места – какъв по хубав начин да комбинирате моментите на близост с активност и приключение.

Разнообразни дискусии – избирайте интересни теми за разговор, за които знаете, че партньорът има особен интерес. Това важи и за двата типа личности. Можете да се подготвите предварително, за да покажете, че имате желание да разберете повече за нещата, които го вълнуват, задавайте въпроси, помолете да ви обясни нещо, което не сте разбрали съвсем. Тези разговори са един чудесен начин, за да се свържете с другия на по-дълбоко ниво, показвайки му, че въпреки основните различия, желаете да се докоснете до интересите на половинката си.

Посещение на културно събитие – интровертите обичат на откриват и научават различни неща, а екстровертите търсят нови места и изживявания. Посещението на кино прожекция, театрална постановка, концерт, музей или изложба е чудесен начин да се съчетаят удоволствията и нуждите и на двамата партньори.

Няма двама души, които да си приличат напълно и в това е тяхната уникалност и сила. Когато екстровертният човек се свърже с интровертна личност, връзката им може да се развива и обогатява от любовта, добротата и вярата един към друг, смирението, когато нещата станат трудни, желанието да се вникне в автентичността на другия. Пътят към щастието е в приемането, в желанието да разберем човека до нас и да му позволим да се докосне до нашия свят.

hera.bg

335
0 0 оценки
Оценка на статията
Абонирайте се за известия
Уведомете за
0 Коментари
Вградени Отзиви
Виж всички коментари