Зимата идва – Как да приспим сукулентите

Зимата идва – Как да приспим сукулентите

Една от тайните за прекрасното цъфтене на сукулентите, е да се направи добра яровизация – тоест да се даде възможност за добра почивка на сукулентите през зимата. В тази статия ще ви обясня как да подслоните растенията и да ги подготвите за техния „зимен сън“, вегетативният покой, който започва около октомври и ще продължи до пролетта.

Не е необходимо много внимание, но трябва да се приложи съвестно на практика. Въпреки че имат като цяло репутацията на устойчиви растения, кактусите са живи същества, произхождащи от климат, много различен от нашия и често са доста ценни – и като такива те трябва да бъдат внимателно защитени от промените в околната среда и температурата.

Ето кои са основните препоръки за зимуването на сукулентите:

1. Как да разберем кога е правилният момент да приберем сукулента?

Любимият ви сукулент царуваше в центъра на градината или в най-красивата саксия на балкона през цялата пролет и лято и се чудите дали сега, през октомври, може да остане там още малко.

Отговорът, разбира се, зависи от климатичните условия във вашия район. За да сте сигурни, че не бъркате, наблюдавайте термометъра : подходящото време да ги приберете е, когато температурата спадне под 10 градуса през нощта.

Това е сигналът (а не когато има риск от „замръзване“), който ви казва да преместите растенията си в подслона им, у дома или още по-добре в друго помещение (Под стълбите? Склад? Оранжерия? Гараж?), което отговаря на характеристиките, за които ще говорим след малко.

Как да приспим сукулентите, нетъкан текстил, кактуси и сукуленти през зимата, приспиване на кактуси и сукуленти, зимуване на кактуси и сукуленти, сукуленти на закрито, подходящи помещения, подходяща температура, подходяща светлина, как да поливаме кактуси и сукуленти през зимата, сукуленти със сняг

2. Светлината е важна…

Въпреки че растението трябва да се приготви за зимен сън, не мислете, че светлините трябва да се изгасят, напротив, изложеният дълги часове на слънчева светлина сукулент, ще е много по-щастлив. Затова изберете място, до което светлината да достига изобилно . Близо до прозорците или в среда с големи прозорци.

Оранжериите очевидно са идеалното решение за сукуленти през зимата и са истинската „тайна“ на тези, които работят с кактуси и винаги трябва да могат да ги показват в най-добрия им вид.

Как да приспим сукулентите, нетъкан текстил, кактуси и сукуленти през зимата, приспиване на кактуси и сукуленти, зимуване на кактуси и сукуленти, сукуленти на закрито, подходящи помещения, подходяща температура, подходяща светлина, как да поливаме кактуси и сукуленти през зимата, лампи с лед за сукуленти

3. …но температурата още повече!

Истинският признак за биологията на растението, че настъпват месеците на сън, е ниската температура. Ето защо нашите апартаменти всъщност не са най-доброто местообитание за сукулентите, където да прекарат зимата: твърде е горещо.

Идеалната среда, от друга страна, трябва да бъде хладна и проветрива, в идеалния случай при около 5-7°C (с изключение на сукулентите, които предпочитат малко по-високи температури, но Слънчо ще ви говори за това в следващите си статии).

Ами ако хладните среди не са достатъчно осветени? Ако не можете да имате и двете характеристики, по-добре среда с правилната температура, но с малко светлина, отколкото обратното .

4. Далеч от радиатори и други източници на директна топлина или влага

Repetita juvant: сукулентите през зимата трябва да са в хладна и проветрива среда. Оставянето им близо до радиатора е чудесен начин да видите как се разболяват или загиват. Освен това влажността е постоянен враг на този вид растения – още повече в момент като този на приспиването им.

5. Внимавайте с поливането

Поливането на сукулентите през зимата, зависи най-вече от това къде зимуват.
При сукулентите най-големият риск не е умиране от суша, а точно обратното, прекалено многото поливане. През зимните месеци, когато растенията спят, необходимостта от вода намалява още повече и може да се окаже, че трябва да ги поливате само веднъж месечно или дори никога!

Ако искате да дадете на сукулентите точното количество вода през зимата, помислете, че това винаги зависи от температурата на средата, в която се намират и размера на саксиите.

Ако растението се намира в голяма саксия и в студен парник, спрете да поливате напълно: можете да се върнете към редовното поливане по време на пролетното пробуждане. За растения, които са прибрани вкъщи, обикновено е достатъчно веднъж месечно (и без да се прекалява!)

6. Враговете дебнат

Характеристиките на околната среда като влажност и лоша вентилация могат да създадат идеалното местообитание за два опасни паразита: гъбички и щитоносни въшки.
Въпреки че са организми от много различен порядък, те се държат доста сходно: прикрепват се към повърхността на растението (или дори към корените, що се отнася до гъбичките). Смучат сока му, причинявайки огромни щети и застрашавайки самото оцеляване на растението. Защитата не е лесна: както тези организми, така и техните спори или яйца са много устойчиви.

Препоръчва се преди всичко профилактиката, която се състои основно от две части: изберете добре проветрива среда, за да позволите на сукулента да прекара зимата, и внимавайте да не използвате пръст или материали, които може да са влезли в контакт със спорите на гъбички или с предишни огнища на щитоносни въшки.

Ако въпреки вашето внимание, гъбични инфекции или спори все пак атакуват растенията, ще бъде от съществено значение да се пристъпи към подходящо лечение с фунгицид.


нетъкан текстил, кактуси и сукуленти през зимата, зимуване на кактуси и сукуленти, сукуленти на закрито, подходящи помещения, подходяща температура, подходяща светлина, как да поливаме кактуси и сукуленти през зимата

Как да приспим сукулентите

В България зимата е прекалено студена и не позволява на всички видове сукуленти да зимуват на открито. Ако разполагате със студоустойчиви кактусти (прочетете също минимални температури за сукулентите) или каквито и да било сукуленти, насадени в градината или в саксии, които не позволяват преместването им на топло, но се притеснявате дали ще изкарат поредната зима… можете да опитате да ги покриете с нетъкан текстил (в някои случаи само надземната част, в други дори саксиите). В интернет е пълно с информация относно този вълшебен материал, който помага на все повече любители на градинарството да се справят с ниските температури, предотвратявайки замръзването на всякакви растения.

Благодарение на изолационната му способност, обикновено под покритието от нетъкан текстил,  температурата е с 2-6 ° C по-висока. Съществуват пропускливи и водоустойчиви такива.
При пропускливите обикновено е необходимо и покриване с найлон, против дъждовете, но пък помагат на растенията когато е необходимо естествено напояване. Освен това спират вятъра и пропускат слънчевата светлина. Някои  хора го използват дори през лятото като завеса в по-топлите следобедни часове, за предпазване на сукулентите от слънчево изгаряне.

В моят случай (но аз съм в по-топла държава), го използвам за по-големите кактуси, които остават да зимуват на балкона и за студената оранжерия, която покрих изцяло с двоен пласт нетъкан текстил, отваряйки само отпред при хубаво време, за да погали Слънчо и моите сукуленти. Върху него остава отворено оригиналното найлоново покритие на оранжерията, което предпазва растенията от дъждовете.

парник с нетъкан текстил и найлон, оранжерия за балкона, приспиване на сукуленти и кактуси, приспиване през зимата, кактуси през зимата, температури за кактуси и сукуленти

Интересни идеи за оранжерии може да откриете тук.

Друго важно нещо, за което си поговорихме в статията е светлината в средата, където ще зимуват сукулентите. Тези, които евентуално остават на открито, ще се чувстват най-добре на южен балкон, където ще получават необходимата слънчева светлина и през студените месеци. Още по-полезно е да се намират до стената, където пада най-малко дъжд, брули ги най-малко вятър и стената малко или много се нагрява през деня и отразява топлината вечер, помагайки на растенията през зимните месеци.

Сукулентите, които няма да бъдат приспивани и ще зимуват в топло или хладно помещение вкъщи, рискуват да се издължат в търсене на светлина. Намерете им най-подходящото място до южни и западни прозорци. Ако въпреки това не им достига светлината и можете да си го позволите, съществуват тези лампи с LED за растения на закрито. Аз също използвам такава и не само за сукулентите.

Повече от поредицата Слънчо обича сукуленти ще откриете тук.

91
0 0 оценки
Оценка на статията
Абонирайте се за известия
Уведомете за
0 Коментари
Вградени Отзиви
Виж всички коментари